Συνταγή εσπρέσο
Καϊμάκι
Μεγάλη σημασία στον εσπρέσο είναι να καταφέρουμε να φτιάξουμε το καϊμάκι του. Σε αντίθεση με τον ελληνικό και τον γαλλικό καφέ, ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο χρειάζονται μηχάνημα που να βγάζει τον ατμό με μεγάλη πίεση. Ρωτήστε πριν πάρετε συσκευή πόσες ατμόσφαιρες βγάζει και αν είναι ικανοποιητικές για να κάνει καϊμάκι.
Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσουμε και στο άλεσμα του καφέ:
Χοντροκομμένοι κόκκοι -> ο καφές πέφτει με ορμή και γίνεται νερουλός.
Πολύ ψιλά αλεσμένοι κόκκοι -> ο καφές στάζει πολύ αργά και θα γίνει πάρα πολύ πικρός.
Δοσολογία
Η ιδανική δόση για 1 φλιτζανάκι εσπρέσο είναι περίπου 1 1/2 κουταλιά της σούπας. Δε συμπιέζουμε πολύ τους κόκκους γιατί δε θα μπορεί να περάσει ανάμεσά τους το νερό, αλλά ούτε και το αντίθετο γιατί τότε το νερό θα πέφτει αμέσως στο φλιτζάνι. Ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτουμε πρέπει να πειραματιστούμε στην αρχή για να καταφέρουμε να είναι τέτοια η πίεση ώστε να χύνεται ο καφές σαν μέλι.
Διάφορες παραλλαγές του καφέ εσπρέσο:
Doppio: ο διπλός εσπρέσο.
Ristretto (stretto): συμπυκνωμένος καφές. Παίρνουμε το πρώτο μέρος του καφέ κλείνοντας την μηχανή νωρίτερα, έχουμε έτσι πιο πλούσιο άρωμα.
Lungo: μικρότερη δόση καφέ και περισσότερο ζεστό νερό. Πιο ελαφρύς καφές.
Macchiato: προσθέτουμε στον καφέ λίγο αφρόγαλα.
Latte Macchiato: σε ποτήρι ζεστό γάλα προσθέτουμε έναν εσπρέσο.
Romano: προσθέτουμε μια φέτα λεμονιού (ή ξύσμα).
Caffe latte: προσθέτουμε στον καφέ ζεστό γάλα (όχι αφρόγαλα).
Caffe Medici: διπλός εσπρέσο αρωματισμένος με σοκολάτα, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκάλι και σαντιγί.
Caffe coretto: εσπρέσο με μικρή ποσότητα αλκοόλ, τονίζει τη γεύση του καφέ.
Caffe fredo: κρύος εσπρέσο που σερβίρεται σε ποτήρι με παγάκια.
Καπουτσίνο: εσπρέσο με αφρόγαλα πάχους ένα εκατοστό ή και παραπάνω (ανάλογα τις προτιμήσεις) με κανέλα (ή σκόνη κακάο) και καπουτσίνο fredo που σερβίρεται σε ψιλό ποτήρι με πάγο.